Met Europarcs op weg naar duurzaam en gasloos recreëren
Recreatieparken en vakantiewoningen in Nederland zijn populair. Zeker sinds corona staat een ontspannen, comfortabele vakantie in eigen land op het wensenlijstje van veel mensen. Aanbieders, zoals Europarcs, staan op hun beurt voor belangrijke stappen en keuzes als het gaat om duurzaamheid. Hoe kun je -ook in deze tijd van torenhoge energieprijzen- de juiste balans vinden tussen comfort voor je gasten en een duurzame exploitatie van je parken? Samen met OSH vond Europarcs die mix.
Visie
Giel: “We kwamen in 2019 in contact met OSH. We hadden toen plannen om 34 nieuwe recreatiewoningen te gaan bouwen op ons park Zuiderzee in Biddinghuizen. Daarbij hadden we een duurzame ambitie. OSH ging met onze vragen aan de slag en stelde een visie voor ons op waarin ze verschillende belangrijke facetten meenamen. Zij leveren niet alleen simpelweg installaties, maar denken veel verder; hoe kun je optimaal gebruikmaken van het stroomnetwerk van het park? Hoe houd je de elektravraag zo laag mogelijk, bijvoorbeeld door het gebruiken van een A-klasse oven en kookplaat? Hoe zorg je ervoor dat mensen die op vakantie komen bij ons zoveel mogelijk comfort ervaren en zo min mogelijk ‘last’ hebben van warmte- en koude-installaties? We waren blij verrast door de aanpak en visie van OSH. Ze ontzorgen en ontlasten ons en leveren meerwaarde voor onze parken.”
‘OSH voegt kennis toe, denkt mee en helpt ons toekomstbestendig te bouwen’ – Giel Hendrikx, Europarcs
Water/water-warmtepompen en infraroodpanelen
Nadat isolatiewaarden van de woningen waren berekend, passende oplossingen waren bedacht en installaties waren gekozen, realiseerde OSH water/water-warmtepompen voor de grotere recreatiewoningen binnen het plan. De wat kleinere chalets kregen infraroodpanelen voor verwarming en een elektrische boiler voor warm tapwater. OSH, in samenwerking met installatiebedrijf Van Rijsewijk, verzorgden het complete plaatje aan werkzaamheden. Van ontwerp en engineering tot installatie.
Comfort in warme en kouden maanden
Wim: “De belangrijkste ambitie was dat het volledig duurzame installaties moesten worden, zonder gasaansluitingen. Daarnaast was het van belang een hoog warmtecomfort in de koudere maanden én een koel klimaat in de zomer te hebben in de woningen. De water/water-warmtepompen leveren wel tot 400 procent rendement. Ze werken via een bodemwarmtepompsysteem waarbij warmte uit de bodem gehaald wordt, die weer zorgt voor verwarming van de woning en warm water. Als afgiftesysteem kozen we voor vloerverwarming op de begane grond en convectoren op de eerste verdieping. Zo kun je in de slaapkamers snel schakelen in je temperatuur. In de kleinere chalets verwarmen we door middel van infraroodpanelen aan het plafond en een elektrische boiler voor het water. Door deze systemen kunnen gasten comfortabel genieten van de vakantievilla’s, op een duurzame manier.”
Een groeiende samenwerking
Na het project op park Zuiderzee groeide de samenwerking tussen Europarcs en OSH verder uit. Ook op andere parken is OSH nu actief, net als voor twee woningen die Europarcs ontwikkelde voor de Floriade. Giel: “Daar hebben we twee woningen staan met veel mogelijkheden voor de toekomst. In die woningen zitten bijvoorbeeld domotica. Daarmee kun je zaken aansturen met je telefoon of tablet. OSH dacht mee over de woningen en adviseerde ons ook daar over de installaties.”Europarcs is blij met de samenwerking, en ziet deze zeker doorlopen in de toekomst. “De mensen die bij ons op vakantie komen, willen genieten. Daar hoort ook bij dat ze zich comfortabel voelen. Lekker warm in de winter, koel in de zomer. OSH begrijpt dat.”
‘Door de door ons toegepaste systemen kunnen gasten comfortabel genieten van de vakantievilla’s, op een duurzame manier’ – Wim van der Valk, OSH
Nieuwbouw
Niet alleen óp de parken verzorgt OSH de installaties, in het geval van nieuwbouw gebeurt dat ook al tijdens de bouw van de chalets voordat die naar het park komen. “Zo kun je al bij de bouw van de recreatiewoningen bijvoorbeeld de infraroodpanelen aanbrengen”, vertelt Giel. “Dat scheelt tijd op de parklocatie en voorkomt dat we ‘onhandige’ oplossingen moeten bedenken als zo’n chalet al op zijn plek staat. OSH levert duurzame oplossingen, niet alleen op onze parken maar ook bij onze toeleveranciers zoals chaletbouwers en aannemers.” Ook Wim is blij met wat OSH kan toevoegen aan de recreatieparken. “Recreatiewoningen hadden in het verleden vaak een slechte isolatiewaarde. Door onze aanpak zijn ze nu beter geïsoleerd en veel duurzamer en energiezuiniger. Met goede (dak)isolatie bijvoorbeeld en een goed mechanisch ventilatiesysteem.”
Kennis
“Door OSH bij onze organisatie te betrekken, hebben we kennis in huis gehaald die we zelf niet hebben”, besluit Giel. “OSH voegt kennis toe, denkt mee en helpt ons toekomstbestendig te bouwen. Duurzaamheid gaat hand-in-hand met comfort, en dat is precies wat we bij Europarcs willen bereiken.”