Samenwerking Boeters Ketel Constructie (BKC) en OSH

Schrijver

Helma Hendriks

Onderwerp Nieuwsbericht
Gepubliceerd op

januari 17, 2024

In de tuinbouw wordt enorm veel energie voor warmte en elektriciteit gebruikt. Gewassen zoals tomaten groeien het beste in een lichte en warme omgeving. Voor de opwekking van deze energie maken tuinders vaak gebruik van twee verschillende systemen. Een warmtekoudeopslag (WKO)-systeem en een warmtekrachtkoppeling (WKK). Door de grote hoeveelheden energie die wordt gebruikt wordt de energiemarkt continue gemonitord. Mocht elektriciteit duur zijn, wordt de WKK ingeschakeld, deze verbruikt gas voor verwarming en om elektriciteit te produceren. Mocht gas duur zijn of elektriciteit toevallig tegen een spotprijs te koop zijn, wordt juist het WKO-systeem ingeschakeld. Dan wordt elektriciteit gebruikt om warmte te produceren voor de tomaten. Dit WKO-systeem heeft echter niet het vermogen om de volledige vraag aan warmte te leveren, waardoor de WKK ook ingeschakeld blijft.

De BKC & OSH oplossing

Door de hoge energiekosten is de tuinbouwsector op zoek naar alternatieven. Boeters Ketel Constructie (BKC), bekend van de conventionele ketels in de tuinbouw, ziet dit ook en heeft haar leveringsprogramma daarom uitgebreid met elektrische ketels van het merk Värmebaronnen uit Zweden. OSH heeft als vertegenwoordiger van de E-ketels van Värmebaronen in samenwerking met BKC een oplossing voor. De elektrische ketel. Deze ketel maakt van 100% elektra 100% warmte. Mocht elektriciteit voor een spotprijs verkocht worden op het netwerk, is het mogelijk de ketel in te schakelen en hiermee direct goedkoop warmte te produceren. Daarnaast kan het systeem piekvermogen opvangen als de WKO te weinig warmte kan leveren op bijvoorbeeld extreem koude dagen. Extreem handig als de elektriciteitsprijs laag is. Dit is toegepast bij Flora Holland.

Voordelen elektrische ketels

De Värmebaronen ep 900-1500kW elektrische ketels zijn verdeeld in 30 trappen. Ze kunenn gemakkelijk in- en uitgeschakeld worden. Andere voordelen zijn:

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details