Verduurzamen met de warmtepompen van Qvantum
Van traditionele verwarming met gasketels naar verwarmen met moderne warmtepompen: dat is best een overgang. En al helemaal als je dat wilt doen in 9 flats met elk 48 appartementen. Die uitdagende klus klaart OSH in een woonwijk in Uden, samen met installatiebedrijf Hoppenbrouwers. Mark Welle van OSH en Mark van Kessel, uitvoerder bij Hoppenbrouwers, vertellen over de uitdagingen binnen het project en hun succesvolle samenwerking.
Hoppenbrouwers ontwerpt, installeert en onderhoudt technische installaties vanuit verschillende vestigingen in Nederland. Zo zijn ze sinds een tijdje, en ook de komende jaren nog, betrokken bij de renovatie en verduurzaming van 9 flats in Uden. Toen duidelijk werd dat de gasketels daar allemaal vervangen zouden worden door warmtepompen van het merk Qvantum, bracht een adviseur hen in contact met OSH. “Wij hebben nog niet voldoende kennis van de warmtepompen van Qvantum. OSH heeft daar al wel expertise op”, vertelt Mark van Kessel.
Verduurzaming en optimalisatie
Mark Welle: “In de flats in Uden worden de appartementen allemaal nog traditioneel verwarmd, zoals we dat in heel Nederland nog veel zien. Met een centrale stookruimte en gasketels. Die worden nu stuk voor stuk verduurzaamd: de gasketels gaan eruit en er komen warmtepompen voor in de plaats. Zo gaan we de woningen duurzaam verwarmen. Naast wat wij doen, zorgt woningbouwcorporatie Area voor nog meer duurzame aanpassingen. Zo gaan bewoners elektrisch koken, wordt het dak geïsoleerd en de gevels verbeterd. Verduurzaming en optimalisatie ineen. Het is mooi dat wij daar samen met Hoppenbrouwers een rol in mogen spelen.”
Engineering, selectiewerk en uitvoering
OSH deed de engineering en het selectiewerk voor Hoppenbrouwers: hoe groot moeten de machines zijn in dit project, waar passen we ze toe, hoe duurzaam gaan de machines ook werkelijk draaien? Hoppenbrouwers verzorgt de praktische toepassing en de uitvoering: waar plaatsen we de warmtepompen, hoeveel leidingwerk moet ertussen?
Mark Welle: “Wij zijn in dit project adviseur en leverancier. Aan ons de taak om op tijd te leveren en af te stemmen wanneer wat op locatie moet zijn. Hoppenbrouwers doet vervolgens de uitvoering en sluit de machines aan.”
Uitdagingen overwinnen
De samenwerking tussen de twee partners loopt inmiddels goed. Bij de start stonden ze nog wel voor wat uitdagingen, weet Mark van Kessel. “In het begin hadden we problemen rond de planning en levering van de warmtepompen. Dat lag niet aan OSH maar kwam door leveringsproblemen vanuit de fabriek. Omdat we dit alles uitvoeren in flats die tijdens het werk gewoon bewoond zijn, is het wel belangrijk dat we planningen halen. Mensen moeten niet in de kou komen zitten. Inmiddels gaat het beter, en stemmen we samen goed af.”
Lage geluidslast, hoge temperaturen
Er zitten veel voordelen aan de warmtepompen van Qvantum, legt Mark Welle uit. “We gebruiken een losse droge koeler met een water-water-warmtepomp en een lucht-waterconcept. We gebruiken dus buitenlucht als bron. Hierdoor bereiken we een heel lage geluidslast. Een groot voordeel voor de omgeving, zeker omdat we in dit geval te maken hebben met een woonwijk. Ondanks het lage geluidsniveau kunnen we toch een heel hoge verwarmingstemperatuur maken. Zelfs bij min tien graden buitentemperatuur kunnen we 65 graden aanvoertemperatuur bereiken. Dat is een goede prestatie vergeleken met andere warmtepompen die op de markt zijn.”
Ook elders toepasbaar
Inmiddels zijn de werkzaamheden in 2 van de 9 flats af. In de zomer van 2025 gaat de vervanging van de ketels verder. Mark Welle: “Hier gaat het om 9 flats. Zo staan er nog honderden in Nederland. Het concept dat we in Uden toepassen, kunnen we op nog veel meer plaatsen inzetten. Het zou mooi zijn als we ons land op die manier een stuk duurzamer kunnen maken.”
Meer weten over de inzet van warmtepompen van Qvantum? Neem dan contact op met Mark Welle van OSH: mark@oshbv.nl, tel. 06 222 35 707.