E-ketels in de tuinbouw

Elektrische ketels: een gestaag groeiende groep tuinders zet ze in binnen hun bedrijf. Met de ketels kunnen ze op momenten van overaanbod van elektra deze elektra omzetten in warm water. Dat water wordt gebufferd in aanwezige warmwatertanks. Als ze de warmte nodig hebben voor hun teelt, kunnen de tuinders deze inzetten. Daarmee dragen de tuinders bij aan duurzaam gebruik en inzet van energie, en het levert hen ook iets extra’s op. OSH levert de e-ketels sinds een tijdje aan tuinders. Dat doet ze in samenwerking met BKC (Boeters Ketel Constructie). Een nieuwe product-marktcombinatie voor OSH en een succesvol energieconcept voor tuinders. 

Mark Welle, commercieel manager bij OSH: “Wij zetten e-ketels meestal in binnen de gebouwde omgeving, bijvoorbeeld als back-up bij WKO’s (warmte-koude-opslag). De ketels bouwen hun vermogen langzaam op en werken dus niet zo snel. Je kunt ze vergelijken met een waterkoker; door middel van elektra verwarmen de e-ketels water. Toen ik vorig jaar gebeld werd door een tuinder die een e-ketel wilde inzetten binnen zijn bedrijf, ging voor ons een nieuwe wereld open. Inmiddels leveren we met veel plezier steeds meer e-ketels voor de glastuinbouw in de Benelux.”

Overcapaciteit opvangen

Waarom? In Nederland wordt er op bepaalde dagen en tijden veel meer duurzame elektra opgewekt door windmolens en zonnepanelen dan er kan worden verbruikt op het elektriciteitsnet. Overcapaciteit van elektriciteit, dus. Steeds meer tuinders gebruiken de e-ketel om die overcapaciteit als warmte op te slaan in een buffer. De warmte uit die buffer kan de tuinder gebruiken op momenten dat hij die nodig heeft, en wanneer het tarief voor energie via een andere weg hoog is. Win-win, kun je dus wel zeggen.

Vergroenen Of eigenlijk: win-win-win, vertelt tuinder Rob Varekamp van Varekamp de Zeeuw in De Lier. Want naast dat hij en de netbeheerder profijt hebben van de inzet van e-ketels, wordt ook de wereld er uiteindelijk beter van. De inzet van e-ketels zorgt voor minder gebruik van fossiele brandstoffen. Rob: “Ons bedrijf is 40.000 m2 groot. Wij telen snacktomaten. Daarbij zetten we een mix van installaties en energiebronnen in. We maken gebruik van aardwarmte, warmtekrachtkoppeling, de e-ketel en een gasketel. Zo kunnen we schakelen tussen vier warmtebronnen en meehelpen energie op het net beter te balanceren. Wij verlagen onze kosten en houden de kostprijs van ons product zo laag mogelijk voor consumenten. En we dragen ons steentje bij aan het vergroenen van de sector en de wereld.”

Prettige samenwerking

Het bedrijf BKC (Boeters Ketel Constructie) is in dit verhaal de schakel tussen OSH en de tuinders. Tom van Reeven: “We werken prettig samen met OSH, vooral op technisch vlak werkt het goed. Samen laten we de glastuinbouw kennismaken met de mogelijkheden van e-ketels. OSH denkt mee en is betrokken. Onder meer bij Varekamp de Zeeuw hebben ze zeer complete ketels geleverd van Värmebaronen. Daarbij is speciale software geïmplementeerd; DPC (Direct Power Control). Daarmee kan er heel snel geschakeld worden voor de netbeheerder. Ook hebben we de marketing samen opgepakt, bijvoorbeeld op beurzen. Wij brengen meerwaarde voor OSH omdat wij bekend zijn met de tuinbouw, zij brengen meerwaarde door hun uitgebreide technische kennis van de e-ketels.”

Meer weten over de inzet van e-ketels in de tuinbouw? Neem dan contact op met

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details