Inzet van e-ketels in de tuinbouw blijkt succesvol

OSH is sterk in het meedenken met en adviseren van haar klanten. Verder kijken dan alleen de vraag en veel meer leveren dan een product alleen, staat hoog in het vaandel. Zo komen we bij OSH tot succesvolle nieuwe product-marktcombinaties. Een aansprekend voorbeeld daarvan is de inzet van e-ketels in de tuinbouw. Inmiddels maken al meer dan 50 tuinders in Nederland en België gebruik van dit ‘extra stuk gereedschap’ in hun mix van installaties en energiebronnen.

Met de elektrische ketels kunnen tuinders op momenten van overaanbod van elektra, deze elektra omzetten in warm water. Dat water wordt gebufferd in aanwezige warmwatertanks. Als ze de warmte nodig hebben voor hun teelt, kunnen de tuinders deze inzetten. Daarmee dragen zij bij aan duurzaam gebruik en inzet van energie, en het levert hen ook iets extra’s op. OSH levert de e-ketels aan tuinders in samenwerking met BKC (Boeters Ketel Constructie).

Bewezen concept

“Het is inmiddels een bewezen concept wat we de afgelopen tijd breed hebben uitgerold”, vertelt Mark Welle, commercieel manager bij OSH. “We werken daarin nog steeds samen met BKC. Dat bevalt goed. Alles wat met tuinders en tuinbouw te maken heeft, doen we met hen. Zij spreken de taal, ze kennen de mensen en hun wensen. Het is prettig en snel werken bij de tuinders. Waar wij in de bebouwde omgeving alles tot in detail goed willen hebben en soms wat ‘langzaam’ zijn, zijn tuinders doorpakkers. Als ze besluiten dat ze met een e-ketel aan de slag willen, ligt er morgen een opdracht. Wij proberen hen dan zo snel mogelijk te helpen.”

“De e-ketel is geen vervanging, maar een toevoeging aan onze bestaande installatie. Door slim gebruik te maken van onze energiebronnen, kunnen we onze productiekosten laag houden en duurzame keuzes maken die ons bedrijf versterken.” – Hazeu Orchids

Standaard veiligheden

Een voordeel van de e-ketels die OSH bij de tuinders leveren, is dat er veel veiligheden standaard in de machine zitten. “Mocht er iets misgaan in de ketel (hij wordt te warm, de druk wordt te hoog of hij schakelt niet goed) dan schakelt hij zichzelf uit. Een veiligheid die andere machines vaak nog extra toe moeten voegen. De tuinder heeft met onze ketels niet alleen iets dat snel reageert en waar ze geld mee kunnen verdienen, maar ook een machine die veilig is. Zeker als je met zulke grote vermogens werkt zoals ze in de tuinderij doen (1 megawatt of groter), is het een gerust gevoel dat de ketel zichzelf uitschakelt of terugschakelt als hij bijvoorbeeld zijn warmte niet kwijt kan.”

Productiekosten laag houden
Welle hoort positieve geluiden terug van de tuinders. “Het is een toevoeging op andere machines die ze al hebben staan. Naar gelang de energieprijzen gebruiken ze dit stukje gereedschap of een andere bron. Het is voor tuinders een manier om hun productiekosten zo laag mogelijk te houden. En een manier om keuzes te kunnen maken die het beste passen bij hun bedrijfsvoering.”

Foodsector en industrie
Een succes dus, de e-ketels in deze sector. Zijn er nog plannen voor de toekomst? Zeker, zegt Welle: “We zijn nu aan het kijken of deze elektrische ketels ook in de foodsector en industrie toepasbaar zijn. Wij zien daar kansen, omdat het daar ook gaat om grote energiecontracten. We zoeken op dit moment naar klanten die het binnen die sectoren met ons mee willen ontwikkelen. Zo bouwen we samen aan een volgende product-marktcombinatie.”

Meer weten over de inzet van e-ketels in de tuinbouw? Neem dan contact op met


Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details