Drukkerij Formaat

Sinds 2019 werkt drukkerij Formaat vanuit een duurzaam pand in Helvoirt aan prachtige prints voor verenigingen, bedrijven en evenementen. OSH heeft met trots de duurzame warmte en koude opwekkingsinstallatie voorzien voor het bedrijf. Hierin kwam het ontwerp, berekeningen, de materiaalspecificatie, subsidieaanvraag en installatie bij kijken.

Uit de ontwerpfase bleek dat als warmtebron voor verwarming, het best uitgegaan kan worden van de buitenlucht. Hierdoor is gekozen voor de installatie van de lucht-lucht warmtepomp Waterkotte EcoTouch DA 5018Ai met een capaciteit van 6-18 kW. In de winter en op koude dagen wordt warmte uit de buitenlucht door de warmtepomp onttrokken om het bedrijfspand te verwarmen. In de zomer en op warme dagen werkt de warmtepomp andersom, er wordt juist koude uit de buitenlucht onttrokken. Vervolgens wordt elektriciteit toegevoegd om de gewenste temperatuur te bereiken. Voor een garantie dat de ruimte altijd tot 22°C verwarmd kan worden – zelfs op de koudste dagen – zijn elektrische designradiatoren geplaatst. De elektriciteit komt van 100% Europese windenergie en is hierdoor volledig duurzaam er wordt geen gas gebruikt bij de verwarming van het pand.

De lucht warmtepomp bestaat uit een binnen- en buitenunit die met elkaar verbonden zijn. Stel je voor het is een koude dag, de buitenunit, ofwel ventilator, zuigt de buitenlucht naar binnen. De verdamper in de warmtepomp onttrekt de warme deeltjes uit deze buitenlucht, door het gebruik van koelmiddel. Vervolgens stroomt deze lucht in de compressor. De compressor zorgt dat de lucht van buiten omgezet wordt in samengeperste perslucht. Daarna wordt de lucht in de condensor – ofwel vloerverwarmingssysteem – gepompt. De warme deeltjes worden uitgewisseld met de ruimte, waardoor de ruimte opwarmt. Tot slot wordt met behulp van de ontspanner de temperatuur van het koelmiddel naar beneden gehaald zodat deze weer opgewarmd kan worden. Op een warme dag werkt dit principe precies andersom, de omkeerklep wordt omgezet waardoor de warme lucht binnen wordt onttrokken in plaats van buiten.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details