Veiligheidsvoorschriften voor Installateurs van Propaan (R290) Warmtepompen

Schrijver

Helma Hendriks

Onderwerp Nieuwsbericht
Gepubliceerd op

oktober 21, 2024

Propaan warmtepompen, zoals de Qvantum QA Series, winnen aan populariteit door hun hoge efficiëntie en milieuvriendelijkheid. Propaan (R290) heeft een zeer laag Global Warming Potential (GWP), maar is ontvlambaar. Daarom zijn strikte veiligheidsvoorschriften essentieel voor veilige installatie en onderhoud. Hieronder de belangrijkste regels voor installateurs:

1. Veilige Plaatsing

De warmtepomp moet buiten worden geïnstalleerd, met een minimale veiligheidszone van 1 meter rondom het apparaat.

2. Vermijd Contact met Ontvlambare Stoffen

Installeer de warmtepomp nooit in de buurt van ontvlambare gassen of ontstekingsbronnen zoals boilers, fornuizen, stopcontacten of verlichting.

3. Geen Automatische Ontluchters in de Binneninstallatie

Automatische ontluchters zijn in de binneninstallatie verboden om te voorkomen dat bij een defect koudemiddel in de verwarmingsinstallatie terechtkomt. Gebruik handmatige ontluchting binnen. De buitenunit mag wel automatische ontluchting bevatten.

4. Voldoende Ventilatie

Zorg voor goede ventilatie om ophoping van koudemiddel te voorkomen.

5. Onderhoud en Certificering

Het onderhoud van propaan warmtepompen mag alleen worden uitgevoerd door gecertificeerde installateurs. Regelmatige inspecties zijn verplicht om de veiligheid en integriteit van de installatie te waarborgen.

Conclusie: Een correcte installatie van propaan warmtepompen vereist strikte naleving van veiligheidsvoorschriften, zoals veilige plaatsing, ventilatie, en het vermijden van automatische ontluchters binnen. Installateurs moeten de installatiehandleiding volgen en eigenaren informeren over hun onderhoudsverantwoordelijkheid om veilige en efficiënte werking te waarborgen.

Meer weten over het installeren van onze duurzame producten voor uw project ? Neem dan contact op met:

Verkoop: verkoop@oschbv.nl

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details